Recent Posts

  • Orașul-groapă de la 130 de kilometri de București. Șefu’ Dracilor Town moare cu lumânare la cap
  • Marele eşec al României. O lume a bătrânilor, care își pierde cea mai importantă bogăție
  • Viața la țară în județul ”care nu există”. Un muzeu al bătrâneții în care chiar și tinerii sunt ”trecuți de amiază”
  • Un țipăt din paradis. Locul unde statul e cel mai rău șacal
  • Un șanț care înghite destine. Valea în care statul ”sapă” viitorul copiilor

Recent Comments

  • Mastan on Viața la țară în județul ”care nu există”. Un muzeu al bătrâneții în care chiar și tinerii sunt ”trecuți de amiază”
  • Matei Trambitas on 26 de ani de cod roșu într-o Românie fără soluții: “Nu poți să stai aici o viață”
  • COTYS on Un șanț care înghite destine. Valea în care statul ”sapă” viitorul copiilor
  • Victor on România își pierde oamenii tineri. Soluția: „Să devină autonomi față de stat”
  • Victor on Cât de mult va scădea populația României în viitor. Pe ce loc vom fi în UE în 2100

Archives

  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016

Categories

  • Interviu
  • Poveşti
  • Statistici

Meta

  • Log in
  • Entries RSS
  • Comments RSS
  • WordPress.org
România celor tot mai puţini
Menu
  • Home
  • Interviu
  • Poveşti
  • Statistici
  • Despre proiect
Home  /  Statistici  /  Cât de mult va scădea populația României în viitor. Pe ce loc vom fi în UE în 2100
Statistici

Cât de mult va scădea populația României în viitor. Pe ce loc vom fi în UE în 2100

5 Minute Read 1 Comment
3
1
1
1

depopularea româniei zimnicea
Un bătrân se plimbă pe motocicletă prin Zimnicea. Pe măsură ce tinerii au plecat în străinătate sau în alte orașe, iar numărul nou-născuților a scăzut, orașul a îmbătrânit tot mai mult. La recensământul din 2011, vârsta medie a populației era de 42,5 ani. Foto: Diana Zaharia

Dacă în prezent România se află pe locul al 7-lea în Uniunea Europeană în funcție de numărul de locuitori, peste 35 de ani statul român va avea o populație mai mică decât Belgia și va coborî până pe locul al 10-lea într-un clasament al țărilor membre UE în funcție de populație.

Datele Diviziei de Populație a ONU, publicate la sfârșitul lunii iulie 2015, arată următoarea evoluție a populației României:

1990 – 23,4 milioane
2015 – 19,5 milioane
2050 – 15,2 milioane
2100 – 10,7 milioane

În anul 2015, România s-a aflat pe locul al 7-lea în UE în funcție de numărul de locuitori. Cu o populație de 19,5 milioane, România se află după Germania (80,6 milioane), Marea Britanie (64,7 milioane), Franța (64,3 milioane), Italia (59,7 milioane), Spania (46,1 milioane) și Polonia (38,6 milioane).

România cunoaște deja o scădere puternică a populației din cauza emigrației masive și a natalității reduse. În ultimii 25 de ani, din cauza sporului natural negativ – se nasc mai puțini oameni decât mor – și a emigrației, populația țării a scăzut cu 3,4 milioane de locuitori, adică 15%.

Dacă tendințele actuale se mențin, până în 2050 România va pierde 4,3 milioane de locuitori, ajungând la o populație de 15,2 milioane. Scăderea de aproximativ 22% o plasează pe locul doi în lume, după Bulgaria, a cărei populație va scădea cu 28% în același interval.

În anul 2050, România se va afla pe locul al 8-lea în UE în funcție de numărul de locuitori (va fi depășită de Olanda). Previziunile Diviziei de Populație a ONU arată că România va avea o populație de 15,2 milioane de locuitori, iar Olanda de 17,6 milioane.

În anul 2100, România va avea o populație mai mică decât populația Belgiei și se va afla pe locul 10 în Uniunea Europeană în funcție de numărul de locuitori deoarece va fi depășită atât de Belgia, cât și de Suedia. România va avea 10,7 milioane de locuitori, Belgia 13,2 milioane, iar Suedia 14,4 milioane.

histogram_countries_2015

histogram_countries_2050 histogram_countries_2100

În vreme ce populația României va scădea, alte țări vor cunoaște o creștere spectaculoasă, ca de exemplu Suedia. Dacă în anul 2015 Suedia avea o populație de 9,7 milioane de locuitori, aflându-se pe locul 14 în Uniunea Europeană, în anul 2100 această țară va avea 14,4 milioane și se va situa pe locul al 8-lea.

Și populația Belgiei va crește destul de mult, de la 11,2 milioane în 2015 la 13,2 milioane.

O evoluție foarte interesantă va avea „podiumul” celor 3 cele mai populate țări din UE. În prezent, Germania ocupă locul I (cu 80,6 milioane), fiind urmată de Marea Britanie (64,7) și de Franța (64,3).

Treptat însă, Germania va fi depășită atât de Marea Britanie, cât și de Franța, estimează specialiștii ONU. În 2100, Marea Britanie va fi cel mai populat stat din UE (82,3 milioane), urmată de Franța (75,9). Germania va coborî până pe locul al III-lea, cu 63,2 milioane.

Bulgaria, vecina României, va înregistra o scădere dramatică, de la 7,1 milioane în anul 2015 la 3,4 milioane în 2100.

3
1
1
1
Next Article
depopulare valea oanei
România își pierde oamenii tineri. Soluția: „Să devină autonomi față de stat”

About Author

Andreea Dogar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

Related Posts

Statistici

Marele eşec al României. O lume a bătrânilor, care își pierde cea mai importantă bogăție

33 Minute Read

1 Comment

  1. Victor
    June 14, 2016 at 12:22 pm

    Pana in 2100 mai sunt 84 ani. Nu putem prezice starea demografica care va fi atunci, se pot intampla multe. La cum avanseaza incalzirea globala eu imi pun problema daca in 2100 se va mai putea trai macar undeva pe acest Pamant.

    Mai bine analizam evolutia demografica de la 1900 incoace, caci avem date si putem constata ca depopularea de acum e urmarea exploziei demografice de pana la 1990. Tara s-a suprapopulat si s-a dezvoltat in mod nesustenabil. Iar acum populatia scade, fiindca … nu se mai poate altfel, asa e firesc sa se intample. Dupa atata crestere, trebuie sa urmeze o scadere.

    Cu un secol in urma populatia tarii era de 6-7 milioane si majoritatea erau tarani. Cu agricultura traditionala de atunci, probabil ca atatia oameni putea sustine pamantul tarii. Modernizarea agriculturii si dezvoltarea industriei a dus la explozia demografica.
    In povestile triste despre satele romanesti parasite amintiti cat de frumoasa era candva viata in acele sate. Astea sunt nostalgii. Hai sa ne amintim si ca in acele vremuri taranii de fapt nu realizau ca viata lor era frumoasa si isi doreau sa se mute la oras. Tinerii si-au parasit satele, fiindca la oras era alta viata, aveau apa rece si calda la robinet, erau discoteci, distractii si mai multa libertate. Era o mare realizare sa reusesti sa te muti la oras si chiar parintii isi incurajau copiii sa se mute.
    Dar orasele s-au dezvoltat nesustenabil si nu mai functioneaza cum trebuie. Acum nu mai e bine nici la oras. Cum ar fi daca toti cei 19 milioane de romani de acum s-ar intoarce toti in satele de origine? S-ar descurca oare? Suprafata agricola a tarii e de mai putin de 10mil ha, deci revine 0.5ha/locuitor. Poate ca ar fi destul ca sa traim cu totii. Dar nu-mi imaginez ca s-ar descurca toti. E greu sa muncesti in agricultura si sa obtii si profit, acum cand ba e seceta extrema, ba ploua prea mult, grindina bate mereu, iarna e prea cald si plantele vegeteaza prea devreme, apoi primavara vine frigul si se strica tot…
    Si atunci? Vor veni strainii, vor trece cu tavalugul peste satele parasite ale romanilor si vor face agricultura performanta pe suprafete extinse. Iar romanii vor sta la oras si vor munci la firmele strainilor. Vrem, nu vrem, asta se intampla deja, si asta e solutia, buna rea, asta este!
    Progresul tehnic va continua, locuri de munca vor fi, dar numai pt cei inteligenti, viitorul apartine celor care tin pasul cu progresul, populatia scade si imbatraneste, … asta este!

    Reply

Leave a Comment

Cancel reply

9 − two =

Proiectul "România celor tot mai puţini" este realizat de greatnews.ro în cadrul burselor "Viitor la purtător", oferite de Decât o Revistă (DoR) cu sprijinul NN România

logo gn logo_decat_o_revistann logo

© Copyright 2016 greatnews.ro